Voedingssupplementen

  1. Home
  2. Voedsel
  3. Voedingssupplementen

In het normale voedsel dat aan kameleons gegeven wordt, zitten meestal te weinig specifieke voedingsstoffen voor je kameleon. Meestal zit er te weinig calcium in, en soms ook te weinig vitamines. Je kan je kameleon daarom voedingssupplementen geven om hem gezond te houden.

Calcium

Vanwege de lage hoeveelheid calcium in insecten, moet calciumpoeder worden toegediend aan je kameleon. Dit doe je door een potje calciumpoeder te kopen, bijvoorbeeld in een reptielen-dierenwinkel. Vervolgens doe je wat van dat poeder in een schoon bakje, daar doe je de voedseldieren bij: flink schudden zodat alle dieren bedekt zijn met het poeder. Dan kan je ze voeren aan de kameleon.

Er zijn veel verschillende meningen over hoe vaak je calcium moet toevoegen aan het voedsel van Jemen kameleons. Sommige mensen geven dit elke dag, anderen om de dag of nog weer anders. Het is afhankelijk van het soort voedsel dat je aan je kameleon geeft (pinkies bevatten bijvoorbeeld zelf al veel calcium) en de leeftijd van je kameleon. Een kameleon in de groei heeft veel calcium nodig om zijn botten op de bouwen. Veel problemen bij kameleons ontstaan door calciumtekort. Ik raad aan een opgroeiende kameleon (jonger dan 8 maanden) 6x per week met calcium bepoederde voedseldieren te geven. Niet elk hapje hoeft bepoederd te worden, maar toch wel 80% van de voedselinsecten. Groentes e.d. bepoeder ik nooit.

Een calciumtekort resulteert in de volgende ziektes: Rachitis (botvergroeiingen en botbreuken), Groeiachterstand (door tragere skeletgroei) en bij drachtige vrouwtjes legnood.

Calciumpoeder, essentieel voor je kameleon

Vitamine D3 en calcium

Om de calcium op te nemen, heeft een kameleon vitamine D3 nodig. Dit kan hij zelf maken onder invloed van UV-B licht. Dit is te vinden in zonlicht (zonlicht door een glazen raam heeft bijna geen UV-B meer) en in UV-B licht van een speciale lamp. Het is écht nodig zo’n lamp aan te schaffen.
Vitamine D3 wordt ook toegevoegd aan sommige soorten calciumpoeder en vitaminepreparaten. Meestal is dit goed, omdat niet iedereen het voor elkaar krijgt hun kameleon zelf genoeg vitamine D3 aan te laten maken onder invloed van UV-B licht. Maar de D3 preparaten kan je overdoseren, terwijl dat niet kan met UV licht. Overdosering kan problemen met de nieren en lever veroorzaken dus dient uiteraard vermeden te worden.

Vitamines

Verder heeft je kameleon vitamines nodig. Veel vitamines zitten al in gezonde voeding van je kameleon: veel verschillende soorten insecten, zo nu en dan fruit en bladgroenten. De insecten die hij eet dienen gevoerd te worden met vitamine-rijke producten zoals groentes en fruit. Als daarvoor zorgt, is het niet nodig om extra vitamines toe te voegen als poeder of oplossing aan het voer van de kameleon.

Het is moeilijk erachter te komen of je kameleon genoeg vitamines krijgt. Daarom voegen sommige mensen vitamines toe aan het voer van de kameleon. Als hiermee een vitaminetekort verholpen wordt, is dit erg goed, maar overdosering van vitamines zorgt voor ernstige ziektes bij je kameleon. Vitamine A is een belangrijke vitamine die vaak problemen geeft bij een tekort en ook bij een overdosering. Meer hierover kan je lezen onder “Vitamine A

Methodes om vitamines toe te voegen

Sommige mensen druppelen vitaminepreparaten in het water waarmee ze het terrarium sproeien. Dit kan de kameleon dan van de bladeren in het terrarium opdrinken, net als ‘normaal’ water. Veel van de vitamines zullen zo niet opgenomen worden.

Als je kameleon geleerd heeft uit een pipet te drinken, kan je het vitaminepreparaat ook in dat water doen. Zorg dat het niet te geconcentreerd is, vitamines voor mensen zijn vaak erg geconcentreerd omdat wij veel zwaarder zijn dan een kameleon. Je kan de vitamineoplossing 1x in de twee weken geven.

De vitamine-oplossing kan ook over het groente of fruit dat de kameleon eet gedruppeld worden, maar dan moet je wel zeker weten dat hij het opeet. Er gaan ook veel vitamines verloren op deze manier, maar het is wel een goede oplossing als je kameleon niet uit een pipet wil drinken.

Het grote probleem met vitaminepreparaten is overdosering. Als je een kameleon teveel vitamines geeft, kan dit nierproblemen veroorzaken, en zelf weer vitaminetekort omdat een overdosis van één vitamine de opname van een andere kan hinderen. Meer informatie over problemen met vitamines lees je op “Vitamine A” en “Jicht” (Jicht kan veroorzaakt worden door overdosering van vitamines doordat de nieren worden aangetast).