Drinkwater

  1. Home
  2. Voedsel
  3. Drinkwater

Voldoende water drinken is essentieel voor een kameleon. Het verradelijke is dat hij heel goed kan overleven met te weinig vocht, totdat allerlei chronische ziektes te merken worden zoals nierproblemen en jicht. Voor meer info over de problemen van watertekort kan je hier kijken.

Een Jemen kameleon drinkt in de natuur waterdruppels van plantenbladeren, bijvoorbeeld na regen of als er dauw gevormd is op die bladeren. In een terrarium kan je dit dus het beste nadoen.

Dit kan door met een watersproeier elke dag water in het verblijf te vernevelen. Een watersproeier zoals gebruikt wordt voor planten is handig en goedkoop. Bij deze methode moet je echter wel elke dag de tijd nemen om te sproeien. Eens in de zoveel tijd kan je een paar liter water in de bodembedekking gieten om extra vochtigheid te geven.
Je kan ook een dripper kopen, dit is een soort emmertje met een klein kraantje eraan. Dit kraantje kan je zo instellen dat hij elke zoveel minuten een druppel water laat vallen. Dit leert je kameleon snel genoeg, en hij zal weten waar het water is. Zorg ervoor dat er een blad of oppervlakte onder de druppelaar hangt zodat de kameleon het water daarvan af kan likken.
Er mag geen water onder de dripper blijven staan, bijvoorbeeld aan de onderkant van het verblijf. Zorg dus dat daar een spons ligt of genoeg aarde of humus om het vocht op te nemen. Een kameleon kan verdrinken in een plas water.

Een kameleon drinkt niet uit een bakje! Sommige mensen hebben het voor elkaar gekregen hun kameleon dit wel te leren, maar de meeste kameleons doen dit niet. Een bakje water kan ook al snel bacterien gaan verspreiden, dus als je dit per sé wilt gebruiken en je kameleon kan hiermee omgaan moet je elke dag het bakje goed schoonmaken met heet water.

Een watervalletje voor je kameleon lijkt misschien leuk, maar dit is een bron van infecties. Het water wordt rondgepompt en uitwerpselen en aarde kan in dit water al gauw zorgen voor bacteriegroei. Het is lastig zoiets goed schoon te houden. Een watervalletje met een grote ruimte waar het water in staat is al helemaal uit den boze, omdat je kameleon hierin kan verdrinken.

Sommige mensen geven hun kameleon ook water uit een pipet door het in zijn bek te druppelen. Dit moet je kameleon wel willen en leren. Je kan zo ook vitamines in het water doen, als je het hem zelf geeft weet je zeker dat hij het binnen krijgt.

Drippers om je kameleon altijd van drinkwater te voorzien en het terrarium vochtig te houden.

De luchtvochtigheid is ook heel belangrijk voor een kameleon. Lees meer over de luchtvochtigheid op de pagina speciaal daarover.