Ventilatie in het terrarium

 1. Home
 2. Huisvesting
 3. Ventilatie in het terrarium

Voor een kameleon is het van belang dat het terrarium genoeg ventilatie heeft. Door ventilatie komt er verse, vaak drogere, lucht in het terrarium. Een normaal terrarium zoals voor slangen en andere soorten reptielen hebben vaak te weinig ventilatie. Hierdoor wordt de lucht in het terrarium niet goed genoeg ververst. Een strook van gaas aan de bovenkant of zijkant is te weinig.

Een kameleon kan dan ademhalingsmoeilijkheden krijgen, er slechter uitzien en minder mooie kleuren ontwikkelen. De vochtigheid kan ook minder goed geregeld worden. Bij hoge luchtigheid en weinig ventilatie kan schimmel zich goed ontwikkelen in het terrarium. Dit is slecht voor de gezondheid van de kameleon en kan zelfs ongezond zijn voor mensen. Bovendien zal het terrarium niet fris gaan ruiken.

Om voldoende ventilatie te krijgen, heb je verschillende keuzes:

 • Meer ventilatiestroken aanbrengen
 • Een speciaal terrarium voor kameleons aanschaffen
 • Een kooi van gaas gebruiken (flexarium of netcage)
 • Ventilatoren aanbrengen

Meer ventilatiestroken aanbrengen

Als je handig bent, kan je zelf een schuifdeur van een glazen terrarium vervangen voor gaas. Dit helpt al enorm met de ventilatie. Beter is het om één zijkant en de voorkant van het terrarium te voorzien van gaas of flinke ventilatiestroken.

  Kameleon terrarium kopen

  Als je zelf niet zo handig bent, kan je natuurlijk ook meteen een terrarium kopen die genoeg ventilatie heeft. Deze terraria zijn niet makkelijk te vinden, maar ze zijn er wel. Laat je geen terrarium aanpraten met te weinig ventilatie, met de woorden van de verkoper dat het prima is voor kameleons. Zoek naar een met minstens twee grote stroken gaas aan de zijkant en voorkant, of laat er een op maat maken.

   Terrarium van gaas gebruiken

   Als je echt veel wilt ventileren, kan je een kooi van gaas kopen. Je hebt kooien met tralies van ijzer en met gaas van net (stof). Beide zijn goed, zolang het stevig is, geen scherpe punten heeft en het gaas niet rafelt. Natuurlijk moet de tralies zo groot zijn dat de kameleon er niet uit kan, maar verder zijn grote gaten beter dan kleine. Je kan de kameleon dan namelijk beter zien, en de kameleon de wereld buiten zijn verblijf ook.
   Een kooi van gaas heeft vaak wel meer problemen met de luchtvochtigheid, omdat het vocht snel verdampt en uit het verblijf trekt. Dit betekend vaker sproeien of het plaatsen van de kooi in een vochtige (wel geventileerde) kamer.

    Ventilatoren aanbrengen

    Je kan er ook voor kiezen om ventilatoren te kopen om het verblijf van je kameleon te luchten. Er zijn speciale terrariumventilatoren te koop die weinig lawaai maken. Een set van twee is handig, eentje kan dan lucht in het terrarium blazen en de andere kan het eruit zuigen. Dit ligt aan de richting waarop je hem installeert.
    Een handige klusser kan ook computerventilatoren aanbrengen, deze zijn goedkoper en ook erg stil.
    Voor alle ventilatoren geldt: wees er zeker van dat de kameleon er niet in terecht kan komen! Ze zijn zelf niet in staat hier zelf op te letten.