UV-Licht voor kameleons

  1. Home
  2. Huisvesting
  3. UV licht voor kameleons

Een Jemen kameleon heeft UV-licht nodig om de calcium die in zijn voedsel zit goed te gebruiken. Je hebt UV-A en UV-B licht. Vooral UV-B licht is daarvoor van belang. Onder invloed van dit licht maakt de kameleon namelijk vitamine D aan, net als wij dat ook doen. Dit vitamine D is van belang voor de opname van calcium. Als er niet genoeg calcium opgenomen kan worden zal de kameleon rachitis ontwikkelen (ernstige misvormingen van het bot). Verder is het licht ook van belang voor een gezonde kameleon die zich prettig voelt en mooie kleuren laat zien.

Goede UV lamp

In reptielenwinkels kan je vaak goede UV-B lampen kopen. Bijvoorbeeld de ZooMed ReptiSun UV-B 5.0 TL-lamp. Deze lamp heeft een grote fitting en kost ongeveer 16 euro op een beurs en ongeveer tot 30 euro op andere plekken. Eenzelfde lamp met een lagere dosis UV-B is te weinig. Er zijn meerdere goede merken, ook de Reptile TL en compact UV-lampen van Arcadia. In online shops zijn deze lampen vaak ook voordelig te krijgen. Kwekers geven aan geen ReptiGlo compact lampen te gebruiken omdat die te weinig UV licht af zouden geven.

Vervang de lamp minstens 1x per jaar omdat de UV opbrengst achteruit gaat.

Er zijn helaas veel producenten van lampen die niet de aangegeven hoeveelheid UV licht waarmaken of waar de hoeveelheid UV licht snel afneemt na een aantal branduren.

Voorbeeld van UV lampen voor terraria. Ik raad niet per se dit merk lamp aan.

Plaatsing van de lamp

Plaats de lamp zodanig dat de kameleon er maximaal 30 cm vanaf kan zitten, maar de lamp niet aan kan raken. Een centrale plek in het verblijf is goed. Het beste is een plek waarbij de kameleon tegelijk licht ontvangt van een warmtelamp en een UV lamp, maar ook kan kiezen om meer licht/warmte van de een of meer van de ander kan ontvangen.

Alle UV-lampen kunnen oogproblemen veroorzaken door fel UV licht in de ogen. Zorg dat je de lamp zo ophangt dat de kameleon er niet de hele tijd in moet kijken.