Een geschikt terrarium

  1. Home
  2. Huisvesting
  3. Een geschikt terrarium

Het verblijf of terrarium van je kameleon moet aan een aantal eisen voldoen om geschikt te zijn als huisvesting. Een geschikt verblijf maakt het verschil tussen een ongezond en zielig beestje en een mooie, grote, felgekleurde en actieve kameleon.

Je moet aan veel denken bij het kiezen van een goed verblijf voor je kameleon. Namelijk: de grootte, de hoeveelheid ventilatie, plek voor twee lampen, de bodembedekking en de inrichting van het terrarium. Denk ook aan hoe je het terrarium gaat verwarmen.

Grootte van het verblijf

Het verblijf van een Jemen kameleon moet groot genoeg zijn, voor een volwassen dier is 1.20 x 1 x 1 meter (h x b x l) heel goed. Ga niet kleiner dan 0.80 cm breed x 0.60 cm diep x 1m hoog. Een groter verblijf betekend meer bewegingsvrijheid voor je dier, meer ruimte voor planten en andere inrichting en meer keuze voor je kameleon om onder de lamp te zitten of in een koeler gedeelte. Een groter verblijf met wat planten ziet er ook een stuk mooier uit dan zo’n beestje in een klein terrarium.

Inrichting van het terrarium

Bij een goede inrichting van een terrarium voor een kameleon bestaat uit veel takken in verschillende richtingen om over te lopen, en levende planten of nepplanten om achter te schuilen. Een kameleon wil vooral in de nacht het liefst achter wat planten verschuilen. Als je hier niet in voorziet kan je kameleon gestrest en schuw worden.

Je hoeft geen levende planten aan te schaffen, maar het is wel een aanrader. De planten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid, schuilmogelijkheden, takjes van verschillende dikte en het oogt mooi. Een schikte plant is bijvoorbeeld de ficus, maar veel planten zijn geschikt. Je kan deze planten in een tuincentrum e.d. kopen, of op een reptielenbeurs. Een plant uit een tuincentrum moet eerst goed afgespoeld worden met lauw water om zoveel mogelijk gifstoffen te verwijderen. Je kan de plant ook een maand laten staan voordat je hem in het terrarium zet, dan vergaan de gifstoffen ook.

Uiteraard zijn planten met stekels of giftige planten niet goed.

De bodem van het verblijf kan je bedekken met cocopeat of niet-bemestte tuinaarde (liefst geen grond van buiten wegens wormen, bacteriën, kleine beestjes en schimmels.). Gebruik geen schors of houtsnippers, een kameleon kan bij het schieten van een prooi per ongeluk zo’n snipper meenemen aan z’n tong en er dan in stikken.

Warmte

Een kameleon is een koudbloedig dier, wat betekend dat hij afhankelijk is van de temperatuur van de omgeving om zijn lichaam warm te houden. Een kameleon doet dat door te zonnen onder een warme lamp. De omgeving buiten de lamp moet ook warm genoeg zijn. Voor uitgebreide info over hoe warm het verblijf moet en hoe je dat voor elkaar krijgt, zie “Warmte“.

Lampen

Een terrarium voor een kameleon heeft lampen nodig, zowel voor de temperatuur als voor UV-licht. Onder het kopje Warmte leg ik uit hoe je warmtelampen kan gebruiken. Voor meer informatie over UV lampen zie dan de pagina “UV-licht“.

Luchtvochtigheid

Een kameleon heeft een bepaalde luchtvochtigheid nodig in zijn omgeving. Dat is goed voor zijn huid, ogen en algemene gezondheid. Hoe vochtig een terrarium voor een kameleon wordt, ligt aan de hoeveelheid vocht die je er in sproeit en aan de hoeveelheid ventilatie van het terrarium naar de ruimte toe. Een kameleon heeft een terrarium met een ideale luchtvochtigheid nodig, niet te vochtig en niet te droog. Voor meer informatie hierover zie: “Vochtigheid“. Water drinken is ook belangrijk voor een kameleon, maar het staat los van de luchtvochtigheid.

Ventilatie

Ventilatie van een terrarium betekend dat de lucht wordt ververst. De lucht komt van de ruimte rond het terrarium in het terrarium. Vaak verliest het terrarium zo luchtvochtigheid en worden de niveau’s van zuurstof en CO2 gelijk getrokken tussen het terrarium en de rest van de ruimte. Het is heel belangrijk dat een terrarium goede ventilatie heeft voor een kameleon. Voor meer info hierover, zie “Ventilatie“.