Kameleons samen houden?

  1. Home
  2. Huisvesting
  3. Kameleons samen houden?

Volwassen en bijna volwassen jemen kameleons kunnen onder normale omstandigheden niet samen in een terrarium gehouden worden.  Ze bewaken hun eigen territorium en zullen gaan dreigen naar andere kameleons, ook mannen en vrouwen tegen elkaar. Op den duur ontstaan gevechten die grote verwondingen kunnen veroorzaken. Dit brengt erg veel stress met zich mee voor het dier.

In dierenwinkels die je soms meerdere volwassen kameleons bij elkaar in een hok. Dit is dus geen voorbeeld om thuis na te volgen. Kameleons in dierenwinkels vechten vaak ook en hebben last van stress, maar omdat ze vaak niet zo lang in de winkel blijven gaat het meestal nog goed.

Een uitzondering op het niet samen kunnen houden zijn jonge kameleons. Kameleons jonger dan 3 maanden kunnen zonder agressie samen gehouden worden. Er moet dan wel gezorgt worden voor een voldoende groot terrarium, veel takjes en blaadjes om achter te schuilen en genoeg plek voor iedereen onder de warmtelamp. Kwekers kweken pasgeboren kameleons meestal in groepen op.

In dierenwinkels zie je vaak Jemen kameleons die al ouder zijn dan 3 maanden toch samen in een verblijf. Meestal wordt dit gedaan omdat een winkel niet genoeg ruimte heeft voor meerdere grote terraria. De kameleons zijn vaak gestrest door deze manier van huisvesten. Winkels zijn dus geen goed voorbeeld!

Een groepje Jemen kameleons, deze zijn jonger dan een maand oud.