Luchtvochtigheid in het terrarium

  1. Home
  2. Huisvesting
  3. Luchtvochtigheid in het terrarium

Een kameleon heeft vocht nodig om te drinken en om de huid vochtig te houden. Vooral bij het vervellen is de luchtvochtigheid van belang, maar ook daarbuiten. Een Jemen kameoleon komt uit een droog land, maar zijn leefgebied is juist niet droog. In riviervalleien en boomgaarden kan de luchtvochtigheid in de schaduw en ’s nachts flink oplopen. Een Jemen kameleon heeft dat dus ook nodig als je hem als huisdier hebt.

Luchtvochtigheid hoog houden

Voor de luchtvochtigheid kan je het beste water sproeien met een plantenspuit, een dripper kopen en zo nu en dan een plens water in het verblijf gooien. Je kan ook een fogger kopen, dit is een apparaat speciaal gemaakt om mist in een terrarium te sproeien in een vaste tijdsinterval. Verschillende merken hebben zo’n fogger of humidifier te koop.

Hoe snel de luchtvochtigheid daalt in een verblijf hangt af van de hoeveelheid ventilatie, de manier van verwarmen, het aantal lampen en hoe vaak je het verblijf bevochtigd.

Als je niet altijd de tijd hebt om het terrarium te bevochtigen, raad ik aan om een fogger of dripper te kopen. Je kameleon zal daardoor een veel betere leefomgeving krijgen.

Meten is weten

Een luchtvochtigheidsmeter of hygrometer kan uitkomst bieden om het verblijf op een constante luchtvochtigheid te houden. Dit is een klein metertje dat de luchtvochtigheid aangeeft. 100% luchtvochtigheid is mist/vloeibaar water, 0% is geen water in de lucht. De meeste huizen zitten op 40% – 60 % luchtvochtigheid, wat vrij droog is in vergelijking met de natuurlijke omgeving van kameleons. Voor een Jemen kameleon verblijf kan je ongeveer richten op 50 á 80 % RV.

Naast een hoge luchtvochtigheid heeft een kameleon ook drinkwater nodig. Lees hier meer over drinkwater voor kameleons.