Dag/nacht ritme

  1. Home
  2. Huisvesting
  3. Dag/nacht ritme

Het is aan te raden een timer te kopen voor het terrarium van je kameleon. Een timer is een klein apparaatje die zelf de stroom aan of uit zet op een bepaalde tijd. Ze hoeven niet meer te kosten dan 3 euro. Je kan de lampen en de eventuele ventilator aansluiten op de timer zodat die ’s ochtends op een vaste tijd aan gaan, en ’s avonds op een vaste tijd weer uit.

Je kan het natuurlijke ritme van zonsopgang en zonsondergang ongeveer volgen. Het hoeft niet precies te matchen aangezien de Nederlandse winterdagen extreem kort zijn. In Jemen, waar Jemen kameleons vandaan komen, is er wel een verandering van de daglengte in de zomer en in de winter dus het is goed dit na te bootsen. Een voorbeeld is in de winter 10 uur licht en 14 uur donker, in de lente en herfst 12 uur licht en 12 uur donker en in de zomer 10 uur donker en 12 uur licht.

Wat ik zelf gemerkt heb bij mijn Jemen kameleon, is dat zij erg ingesteld is op de timer. Een half uur voordat het licht uit gaat, zoekt zij al haar slaapplek op en gaat in de slaaphouding zitten. Ze heeft dus een dag-nacht ritme dat ingesteld is op de aanwezigheid van licht.

Omdat kameleons zich dus goed instellen op het ritme van het licht, en ze in de natuur ook een vast ritme hebben, vind ik het belangrijk voor de kameleon om een timer te hebben.

Er zijn kwekers die het dag-nacht ritme gebruiken om vrouwtjes paringsbereid te maken of juist te zorgen dat ze nog geen eieren gaan maken.

Jemen kameleon vrouwtje