Vitamine A tekort en overdosis

 1. Home
 2. Problemen
 3. Vitamine A tekort en overdosis

Zoals alle dieren hebben kameleons vitamines nodig. Een hele belangrijke vitamine is vitamine A. Van deze vitamine krijgen kameleons vaak te weinig binnen, maar het kan ook voorkomen dat de kameleon teveel vitamine A binnenkrijgt en daardoor vergiftigd kan raken!

Wat is vitamine A en waar zit het in?

Vitamine A wordt ook wel beta-caroteen genoemd. Het is te vinden in allerlei groentes, vooral in wortels. Het is nodig voor gezonde slijmvliezen, ogen, tanden, huid, spieren en nog meer weefsels. Mensen en veel andere dieren kunnen pro-vitamine A uit voedsel omzetten tot vitamine A. Jemen kameleons (en bijvoorbeeld katten) kunnen dit niet en moeten vitamine A direct uit het voedsel binnenkrijgen.

Tekort aan vitamine A

De symptomen van een tekort aan vitamine A in Jemen kameleons zijn onder andere:

 • Vertraagde groei
 • Botvervormingen
 • Gezwollen lippen
 • Afsterven van de punt van de staart
 • Weinig grip, omvallen
 • Vaak infecties in de luchtwegen
 • Dode of geen eieren produceren
 • Geen honger
 • Slecht zicht

Meestal zie je pas aan je kameleon dat hij een probleem heeft als hij al een lange tijd een tekort heeft aan vitamine A. De symptomen worden heviger en ernstiger naar gelang het tekort langer duurt.

Teveel vitamine A

De symptomen van teveel vitamine A zijn onder andere:

 • Geen honger
 • Grote lever
 • Botvervormingen
 • Zwellingen bij de keel
 • Calcium afzettingen en zachte weefsels

Voorkomen van vitamine A tekort of overdosis

De beste oplossing voor problemen met vitamine A is het voeren van gezonde voedseldieren aan je kameleon! De voedseldieren zoals de krekels en sprinkhanen moeten gevoerd zijn met gezond vitaminerijk voedsel. Het voedsel wat de krekels dan in hun lijf hebben op het moment dat de kameleon hem opeet, gaat rechtstreeks naar de kameleon. Op deze manier is overdoseren eigenlijk helemaal niet mogelijk. Ook aanbieden van groentes aan je kameleon kan extra vitamine A opleveren. Groentes die goed zijn om aan de voedseldieren te voeren zijn: appel, broccoli, wortel, granen, sinaasappel en spinazie (onder andere, er zijn meer).

Vitamine A oplossing kan ook over voedsel gedrupt worden om zo extra vitamine A toe te dienen, maar hierin schuilt wel het gevaar voor overdoseren. Je voorkomt een overdosering met vitamine A door niet te vaak en te veel vitamine A aan het voedsel toe te voegen. Waar de grens ligt is erg lastig! Je zit dus veiliger en op alle gezondheidsaspecten van je dier beter als je de voedseldieren goed voert.

  Verhelpen van tekort aan vitamine A

  Problemen met een tekort aan vitamine A kunnen verholpen of minder erg gemaakt worden door het toedienen van vitamine A. Dit kan door middel van vitamine-druppels of het bijvoeren van de voedseldieren. De dierenarts kan een injectie met vitamine A geven waardoor het meteen een stuk beter gaat met je dier.

  Verhelpen van een teveel aan vitamine A

  Problemen met een teveel aan vitamine A worden altijd veroorzaakt door teveel kunstmatig toegevoegde vitamine A aan het voedsel van je kameleon. Als je de voedseldieren alleen voert met onbehandelde groentes en je kameleon verder geen extra vitamine A druppels geeft dan kan je niet overdoseren. Als je een overdosis veroorzaakt hebt, moet je zo snel mogelijk stoppen met het toevoegen van kunstmatige vitamine A. Je kan de vergiftiging stoppen of minder erg maken door tijdelijk helemaal te stoppen met vitamine A toedienen en daarna alleen een lage dosis te geven via de voedseldieren.