Parasieten

  1. Home
  2. Problemen
  3. Parasieten

Een Jemen kameleon kan last hebben van parasieten. Meestal zijn dit inwendige wormen, flaggelaten of bloedmijten.

Wormen

Een Jemen kameleon kan een infectie oplopen met wormen door uitwerpselen van andere dieren die wormen hebben. In de natuur krijgen kameleons de infectie ook via voedseldieren die de besmetting meedragen. Om zeker te weten dat jouw kameleon vrij is van wormen, kan je een mestonderzoek laten doen.
Wormen zorgen voor vermagering, bolle buik, een algehele zwakke indruk van je dier en ze tasten de gezondheid van je kameleon aan. Ze kunnen uiteindelijk de dood betekenen voor je kameleon.
Wormen zijn te behandelen bij de dierenarts, die kan ook precies zien welk type infectie het is. Sommige mensen gebruiken ook ontwormingsmiddel voor puppies (honden) bij hun kameleon, maar dit helpt lang niet tegen alle soorten wormen!
Voorkomen is beter dan genezen: zorg dat je kameleon geen contact heeft met dieren die niet onderzocht zijn door een dierenarts op een wormeninfectie. Een nieuw gekochte kameleon zou je ook altijd moeten laten checken op wormen, zie “mestonderzoek“.

Bacteriën

Vooral kameleons uit het buitenland of die in aanraking zijn gekomen met veel andere reptielen, kunnen besmet zijn met coccidia, salmonella en trichomonas. Bij stress of een zwakke weerstand kan de kameleon hier opeens last van krijgen. Een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen kan bepalen of je kameleon last heeft van een infectie met bacteriën, en kan meestal ook antibiotica voorschrijven waardoor de kameleon geneest.

Flagellaten

Flagellaten zijn kleine eencellige organismen die je kameleon kunnen besmetten. Je kameleon loopt deze besmetting op van uitwerpselen waar deze eencelligen in zitten. Deze flagellaten leven in de darmen van je dier. Ze kunnen vermagering, slijmerige ontlasting, braken en krampen veroorzaken. Sommige kameleons sterven aan een infectie.
Een dierenarts kan de ontlasting van je kameleon onderzoeken op flagellaten en een medicijn voorschrijven. Zie voor informatie over zo’n onderzoek “mestonderzoek“.

Bloedmijten

Mijten zijn kleine ronde beestjes (1 mm) die op veel plekken leven. De mijten die op reptielen leven zijn van het soort Ophionyssus natricis. Dit is een ander soort mijt dan de bekende “bloedluis” die op vogels voorkomt. Je ziet de mijt als kleine donkerbruine / zwarte korreltjes op zachte plekken in de huid van de kameleon. Ze zuigen hier bloed van de kameleon.

De reptielenmijt Ophionyssus natricis leeft ongeveer net als een teek, maar met een veel korter ritme. De mijt zal ongeveer een dag bloed zuigen bij je reptiel en zich daarna gaan verstoppen in het terrarium voor een aantal dagen. Zonder voeding kunnen de mijten nog maanden overleven. Bij kameleons komt dit soort mijt veel minder vaak voor dan bij slangen of baardagamen. Vooral als je naast kameleons ook andere reptielen houdt moet je opletten dat je kameleon geen bloedmijten heeft.

Behandeling is lastig maar kan het beste gedaan worden door het hele verblijf schoon te maken met heet water en alle objecten weggooien, uitkoken of langdurig invriezen. De mijten kunnen van de huid gehaald worden met een nat wattenstokje. Herhaal het schoonmaken van het hok na twee weken nogmaals om de jonge mijten te doden. Bestrijding met roofmijten heeft geen effect.