Algemeen

  1. Home
  2. Problemen
  3. Langdurige vervelling

Een vervelling van een kameleon zou normaal een paar uur tot een dag moeten duren. Daarna zouden alle velletjes van de oude huid losgelaten moeten zijn.

Als de vervelling langer duurt dan dat, dan is het verblijf van de kameleon waarschijnlijk te droog. Bevochtig het verblijf beter door te sproeien met water en water op de bodembedekking te gieten. Zie ook Luchtvochtigheid.

Als een soort noodmaatregel om het vervellen te vergemakkelijken, kan je je kameleon onder de douche zetten. Zorg dat het water lauwwarm is, zeker niet te heet! De straal mag ook niet te hard zijn, en zorg ervoor dat de kameleon niet teveel water in zijn ogen krijgt. Het beste kan je de kameleon in een plant zetten, en deze plant onder de douche plaatsen. Door het water zal de huid waarschijnlijk makkelijker los laten. De kameleon schuurt vaak ook met zijn lijf langs takken om de jeukende oude huid te verwijderen. Dit gaat ook makkelijker door het vocht.

Het is niet erg als hier en daar een huidje blijft zitten. Het is alleen een teken dat je wat meer aandacht moet besteden aan de vochtigheid van het verblijf.

Een volwassen mannetje (oud vervellingshuidje nog op poot)