Jicht bij kameleons

  1. Home
  2. Problemen
  3. Jicht bij kameleons
Jicht is een ziekte die veroorzaakt wordt door urinezuurkristallen in de gewrichten van je kameleon. Deze zijn heel scherp en veroorzaken ontstekingen, die je kan zien als verdikkingen in de gewrichten. Urinezuurkristallen ontstaan door een verhoogde hoeveelheid urinezuur in het bloed, omdat de nieren dit er niet meer uit kunnen filteren. De oorzaak van de ziekte ligt dus bij een verlaagde nierfunctie.

De nieren kunnen aangetast worden door een chronisch watertekort, overdosering van vitamines en opgenomen gifstoffen.

De symptomen zijn:

  • Laten hangen van een poot (meestal eerst achterpoot)
  • Verdikte gewrichten
  • Pijn bij bewegen
  • Knobbels en vergroeiingen rond de gewrichten
  • Weinig of niet willen eten

Er is geen goede behandeling voor jicht. Ga naar een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen om te zien hoe erg jou dier eraan toe is. Er zijn medicijnen voor deze aandoening, maar de urinezuurkristallen gaan niet meer weg. Soms wordt ervoor gekozen de kameleon in te laten slapen.

Genoeg vocht toedienen en niet overdrijven met vitamines kan jicht voorkomen.

Vergevorderde jicht in een Jemen kameleon. De kristallen vormen een knobbel in het gewricht van de poot.

Een röntgenfoto van de bovenstaande kameleon; vergevorderde jicht; de urinezuur kristallen zijn ze zien als een witte vlek in het gewricht.

Deze kameleon die op marktplaats werdt aangeboden heeft verdikte gewrichten in de voorpoten, wat duidt op jicht. Ook is de kam te klein voor zijn leeftijd, wat kan komen door calciumtekort.