Agressie

  1. Home
  2. Problemen
  3. Agressie

Als Jemen kameleons ouder worden en volwassen beginnen te raken, kunnen ze flink agressief worden. Dit ligt aan het individu, aan hoe je hem behandeld en het geslacht. Er zijn ook veel Jemens die hun hele leven tam en vriendelijk blijven.

Bij de eerste fase van agressie zal de kameleon met wijd open bek naar je dreigen en daarbij sissen. De tweede fase is dreig-uithalen door met open bek een snelle beweging te maken naar je hand en daarbij nog dreigender te sissen. De derde fase is echt bijten. Dit kan flink pijn doen, omdat kameleons sterkte kaken hebben en veel kleine tandjes. Die zijn nog best scherp ook!

Als je je kameleon altijd rustig behandeld van kleins af aan, en hem bijna dagelijks hanteert, hou je vaak een rustige en agressieloze kameleon. Maar als je hem een poos niet hanteert kan hij dit al snel weer afleren, en vooral in de eerste paar keer dat je hem weer hanteert gaan dreigen en agressie gaan vertonen.

Een dreigende Jemen kameleon man

Wat te doen als je kameleon agressief is

Meestal is een agressieve kameleon bang voor je, of probeert zijn territorium te beschermen tegen indringers.
Om de kameleon tam te maken, kan je hem met de hand beginnen met voeren. Daardoor associeert hij het openen van het verblijf en jou hand met voer.
Daarna kan je hem voorzichtig benaderen, elke dag wat dichterbij. Als hij begint te dreigen, negeer dit dan. Maar ga niet te ver, want als hij uithaalt en jij trekt je hand weg dan leert hij dat dreigen werkt en kan jij het vertrouwen in hem verliezen. Dan is het nog moeilijker om met hem om te gaan. Na weken tot maanden oefenen kan het je lukken de kameleon tam te krijgen en het dreigen af te leren.
Sommige kameleons zijn alleen agressief in het terrarium en daarbuiten heel tam. Waarschijnlijk probeert hij zijn territorium te beschermen, en in dit geval is dat zijn terrarium.

Je kameleon vangen?

Als je kameleon niet tam is en agressief doet, willen sommige mensen hem toch vangen. Bijvoorbeeld met een handdoek. Dit is echter erg stressvol voor zo’n dier. Hij kan jou en de handdoek ook gaan associëren met iets vervelends en nog minder tam worden. Daarom is het aan te raden dit alleen te doen als er een goede reden voor is, zoals een dierenartsbezoek, verhuizing, mogelijke wond of lichamelijke check-up.