Mestonderzoek

  1. Home
  2. Gezondheid
  3. Mestonderzoek

Als je een Jemen kameleon gekocht hebt, doe je er goed aan je kameleon te laten onderzoeken op wormen en andere ziektes zoals flagellaten.

Dit is heel makkelijk: je verzamelt wat verse poep van je kameleon en stuurt dit op naar een dierenarts of laboratorium gespecialiseerd in reptielen. Je kameleon hoeft dus nergens heen, je kan de poep gewoon opsturen of langsbrengen, dat scheelt een hoop stress voor beide! Zij onderzoeken de uitwerpselen op bepaalde ziektes. Per e-mail,  de telefoon of brief krijg je de resultaten. Vraag zelf goed na wat je dier precies heeft, zodat je ook op internet meer informatie over deze parasiet kan zoeken. Het onderzoek kost 7,50 tot 30 euro, dat verschilt per dierenarts.

Waarom zou ik dat doen?

Een ziek reptiel groeit minder snel, is minder mooi, minder actief en sterft sneller. Ziektes kunnen snel verergeren bij reptielen met de dood tot gevolg. Het is makkelijker en uiteindelijk goedkoper om je dier te laten testen, zodat je zeker weet dat hij vrij van ziektes is.
Als je meerdere reptielen hebt kan het ene soort het andere soort besmetten, waardoor de hele groep ernstig ziek kan worden. Quarantaine wordt ook toegepast om nieuwe dieren te controleren op ziektes/parasieten, dit is zeker aan te raden. Een nieuw dier wordt dan apart gehouden van de andere dieren voor 10 tot 18 weken, zodat sluimerende ziektes tot uiting kunnen komen. Dit wordt meestal gedaan in combinatie met een mestonderzoek.

Meer over parasieten vind je hier.

Hoe vaak moet ik een mestonderzoek laten doen?

Als je maar één reptiel in huis hebt hoef je het onderzoek maar één keer te laten doen. Je kameleon kan niet besmet raken van andere huisdieren zoals hond of kat. Als je meerdere reptielen hebt en allen hebben een mestonderzoek gehad en zijn vrij van ziektes, dan hoef je de test ook niet meer te doen. Pas als je veel verschillende reptielen hebt, vaak naar beurzen gaat of je kameleon soms in contact komt met reptielen van andere mensen is het verstandig de test vaker te doen. Bij geen klachten is 1x per jaar voldoende. Als een van de reptielen ziek oogt kan je de test het beste gelijk laten uitvoeren voor alle kameleons waar deze mee in contact is geweest.