Is hij mager?

  1. Home
  2. Gezondheid
  3. Is hij mager?

Een dier dat mager is, is niet echt gezond. Maar bij kameleons is het voor de meeste mensen niet makkelijk te zien of hij nou mager is of niet. Ze hebben een aparte afgeplatte lichaamsvorm, terwijl de meeste mensen gewend zijn aan ronde lijven van hun dieren, zoals bij honden, katten, paarden, knaagdieren, kikkers en varanen etc.Bij deze dieren wordt vaak gekeken naar de ribben. Zijn ze te zien, dan is het dier te mager.

Bij kameleons zijn de ribben altijd te zien. Dit is hun bouw. Daarom moet je op andere punten letten om te zien of ze mager zijn.

Of ze mager zijn valt te zien aan de rug, en de botten onder de rugkam langs. Als dit een duidelijke rand is, dan is je kameleon te dun. Kijk hiernaar als de kameleon rustig is, want bij stress kunnen ze zichzelf extra afplatten waardoor het ook bij gezonde kameleons te zien is.

Aan de buik kan je ook zien wat de conditie van de kameleon is. De buik moet iets rond lopen als de kameleon in rust is, niet in een rechte lijn lopen tussen de voorpoten en achterpoten.

Een kenner kan aan de hele kameleon zien of hij te dun is of niet; de kop, staart en poten zijn ook dun bij een magere kameleon. 

Een gezonde volwassen Jemen kameleon man.

Een gezonde volwassen Jemen kameleon man.