Huisvestingsgevaren

  1. Home
  2. Gezondheid
  3. Huisvestingsgevaren

Het terrarium waar je je Jemen kameleon in houdt, kan gevaren opleveren. Check daarom deze lijst om te zien of je aan alles hebt gedacht.

Lamp – Verbrandinggevaar

Kan je kameleon bij de lamp komen? Ze hebben de hete lamp al vastgepakt voordat ze door hebben dat het heet is. Een kameleon kan ver strekken dus let op of hij er echt niet bij kan. Je kan de lamp ook beschermen met een kapje van gaas.

Waterbakje – Verdrinkingsgevaar

Kameleons kunnen niet echt goed zwemmen. Ze zijn zelfs heel onhandig met water. Als je een waterbakje neerzet, kan je kameleon daar zelfs in verdrinken omdat hij er niet meer uit kan. Een waterbakje is niet nodig omdat weinig kameleons daar ooit uit leren en willen drinken. Haal het bakje maar gewoon weg.
Ook een plas water in het hok kan problemen opleveren. Kameleons zijn gewoon niet zo handig waardoor ze zichzelf in de problemen kunnen brengen.

Scherpe punten – Verwondingen

Heeft het hok geen scherpe randen of punten? Zoals elk dier kan een Jemen kameleon zich makkelijk per ongeluk verwonden aan iets scherps.

Smalle doorgangen – Klem zitten

Kameleons zijn niet de meest handige en slimste dieren die er zijn op het gebied van navigeren. Een kameleon kan proberen ergens langs te lopen en dan vast komen te zitten. Zorg er dus voor dat er geen smalle openingen zijn waarbij dat kan gebeuren. Er zijn gevallen bekend van kameleons die vast zaten tussen een bloempot en de schotel die eronder stond.

Losse takken – Vallen

Als er planten of takken los zitten in het terrarium, kan de kameleon daardoor vallen. Ze zijn niet erg handig en kunnen al snel verkeerd terechtkomen. Zorg ervoor dat ze ook niet op een harde rand kunnen vallen.