Vervellen

  1. Home
  2. Algemeen
  3. Vervellen

Net als veel andere reptielen, vervellen Jemen kameleons. Dit houdt in dat hun huid afbladdert in grote witte schilfers. Hieronder zit een nieuwe huid, helemaal gezond, schoon en heel. Mensen vernieuwen hun huid ook, maar dat gaat zo geleidelijk dat het niet echt opvalt. Bij kameleons valt het juist erg op, want binnen een paar uur valt de oude huid er af als witte stukken en kleine witte vlokken. Voordat de vervelling begint kan de kameleon wat chagrijnig zijn of niet willen eten.

Het nut van vervellen is dat de huid wordt vernieuwt en dat de huid wat groter is. Kameleons hebben namelijk een huid met zachte schubben die niet zomaar mee kunnen groeien zoals de huid van een zoogdier. De harde buitenste laag wordt daarom afgestoten. Daaronder zit al een andere, nieuwe, huid die net wat groter is.

Hoe lang duurt een vervelling?

Een normale vervelling duurt maar een paar uur tot een dag. Binnen die tijd zijn alle witte velletjes weer van de kameleon gevallen. Als de vervelling langer duurt dan die tijd, dan is het verblijf waarschijnlijk te droog. Meer sproeien en meer water op de bodem gieten kan helpen bij het versnellen van het vervellingsproces.

Een Jemen kameleon vervelt als hij jong is ongeveer 1x in de twee weken, en als hij ouder is neemt de tijd tussen vervellingen toe. Het duurt dus steeds wat langer voordat de kameleon weer vervelt. Een kameleon zal zijn hele leven blijven vervellen. Ook volwassen dieren blijven vervellen, ongeveer 1x in de twee maanden.

Volwassen vrouwtje met stukken vervelling nog over het gehele lichaam.

Helpen bij een vervellingl

Een vervelling kan erg oncomfortabel zijn voor je kameleon. De oude huid jeukt waarschijnlijk heel erg: je ziet je kameleon zichzelf tegen takjes en planten aan schuren om de velletjes eraf te krabben. Ga je kameleon niet helpen door aan de velletjes te trekken. Dit kan de huid beschadigen en een gezonde kameleon kan dit prima zelf. Het is heel belangrijk dat de luchtvochtigheid hoog genoeg is, zodat de oude huid soepel genoeg is. Zorg dus dat de luchtvochtigheid altijd goed is, zodat de kameleon bij een vervelling weer snel van de oude huid af is.

Als je kameleon super lang doet over zijn vervelling, lees dan wat je kan doen op onze pagina langdurige vervelling.