Geslachtsonderscheid

  1. Home
  2. Algemeen
  3. Geslachtsonderscheid

Bij Jemen kameleons kan het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje al gezien worden direct na de geboorte. Aan de achterpoten heeft een mannetje namelijk sporen. Dit is een kleine verdikking aan de achterkant van de voet. Bij vrouwtjes is dit helemaal glad.

Als de dieren ouder zijn, kan je ook in één oogopslag zien of je te maken hebt met een mannetje of een vrouwtje. Een mannetje is veel forser met een grotere helm (kam) op zijn kop. De kleuren zijn vaak ook feller en heftiger dan bij een vrouwtje, hoewel een vrouwtje die kleuren ook allemaal kan doen.

Als je een donkere kameleon ziet met gele vlekken en blauwe strepen, is dit waarschijnlijk ook een vrouwtje. Die kleuren geven aan dat ze niet paarbereid is.

Mannetjes zijn vaak wat agressiever dan vrouwtjes, verder is naast het uiterlijk weinig verschil tussen de geslachten. Een vrouwtjeskameleon moet altijd de beschikking hebben over zand in haar terrarium als ze volwassen is, zodat ze haar eieren kan leggen. Of ze nou bevrucht is of niet, soms moet ze gewoon haar eieren kwijt. Als dit niet kan zal ze legnood krijgen en dood gaan.

Dit is een volwassen Chamaeleo calyptratus mannetje
(De kleuren zeggen uiteraard niks over het geslacht)

Dit is een jongvolwassen vrouwtje
(de kleuren zeggen uiteraard niks over het geslacht)