Zintuigen

  1. Home
  2. Algemeen
  3. Anatomie
  4. Zintuigen van kameleons

Een kameleon heeft 5 zintuigen, net als wij: zicht, gehoor, smaak, tast en reuk. Maar hoe die ontwikkeld zijn is heel anders dan bij ons! Lees meer over de zintuigen van een Jemen Kameleon en hoe ie zijn ontwikkeld op de deze pagina.

Zicht – Speciale kameleon ogen

Het zicht van kameleons is heel goed ontwikkeld. Ze hebben de bekende draaibare ogen, waardoor ze met twee afzonderlijke ogen om zich heen kunnen kijken, maar ook met twee ogen tegelijk kunnen focussen op één punt om heel goed diepte te kunnen zien. De hersenen van de kameleon hebben zich zo ontwikkeld dat hij de beelden van beide ogen afzonderlijk kan verwerken en besturen.

Het is heel bijzonder om te zien hoe een kameleon zijn ogen gebruikt: één oog kan je aankijken terwijl de ander schoksgewijs de omgeving verkend. Als een prooi in zicht is kan hij opeens heel scheel recht naar voren kijken, beide ogen gericht op de prooi voor zijn neus.
Een kameleon kan kleuren heel goed zien en ze gebruiken kleuren dan ook om onderling te communiceren.

Jemen_Kameleon_Zintuigen_Zicht
Jemen_Kameleon_Zintuigen_Oren

Gehoor – Oren

Een Jemen kameleon heeft geen gehoorgang! Hij heeft dus geen uitwendige oren of een tunnel waardoor hij hoort. Toch kunnen ze wel horen! Maar alleen lage tonen, dus diepe brommen. Dit horen ze door een membraan aan beide zijkanten van de kop. Dit gaat meetrillen met lage tonen, waarna de geluidsoverdracht plaatsvind via botten in zijn hoofd naar de gehoororganen.

Dit gehoor hebben ze vooral om onderling te communiceren. Jemen kameleons kunnen namelijk een heel laag geluid maken, een soort gebrom. Het het nagenoeg niet te horen door mensen. Je kan het wel voelen, als je de kameleon vastpakt over de rug en hij heeft daar geen zin in. Dit gebrom gebruiken ze vooral om andere kameleons weg te jagen en bij de paring, maar het is nog niet zeker of het ook nog een andere functie heeft.

Jemen_Kameleon_Zintuigen_Oren

Smaak – Tong

Een kameleon kan proeven. Net als wij doet hij dat met zijn tong. Zo kan hij proeven of iets giftig is of niet, en wat voor voedingsstoffen het bevat (veel suiker, veel eiwit etc). Daarom kan je ook zien dat je kameleon voorkeur heeft voor een bepaald voedseldier: die vindt ie extra lekker.

Jemen_Kameleon_Zintuigen_Tong
Jemen_Kameleon_Zintuigen_Tast

Tast

Een kameleon kan goed voelen met zijn huid en zijn poten. Hij gebruikt dit zintuig echter niet zoveel, hij zal niet met zijn pootje gaan voelen hoe iets aanvoelt.

Jemen_Kameleon_Zintuigen_Tast

Reuk – Neus

Een kameleon heeft twee neusgaten aan de voorkant van zijn snuit om mee te ademen. De reuk van een kameleon is niet erg goed ontwikkeld, maar tot een zeker niveau kunnen ze wel ruiken. Het is niet helemaal duidelijk of ze nog veel gebruik maken van dit zintuig.

Jemen_Kameleon_Zintuigen_Reuk