Leeftijd

  1. Home
  2. Aanschaf
  3. Leeftijd

Als je een Jemen kameleon wilt aanschaffen, moet je niet alleen een keuze maken over het geslacht maar ook over de leeftijd. Wil je een jong diertje zien opgroeien, of wil je meteen een gezonde volwassen kameleon?

Hou er rekening mee dat Jemen kameleons niet erg oud worden. Het gemiddelde ligt tussen de 3 en 5 jaar, dat betekend dat er ook uitzonderingen zijn van dieren die 8 -9 jaar oud worden. Vrouwtjes leven vaak korter dan mannetjes, vanwege de inspanning bij de eileg. Als je een kameleon wilt kopen die al 2 of 3 jaar oud is, dan moet je er dus rekening mee houden dat deze al aardig op leeftijd is. Aan de andere kant, een jonge kameleon kan veel problemen tegenkomen van jonkie naar volwassen dier. Als je niet de goede verzorging geeft, kan dit een ernstig misvormt en ziek dier opleveren. Bij het verzorgen van een eenmaal volwassen dier kan er minder “fout” worden gedaan.

Als de kameleon jonger is dan 3 maanden, dan zijn ze kwetsbaar en kan niet iedereen er goed voor zorgen. Hou daar ook rekening mee. Meestal is het onverantwoordelijk om als beginner een kameleon te kopen die jonger is dan 3 maanden. Ik raad het ten strengste af dat te doen.

Pasgeboren Jemen kameleons.
Ze zijn te jong om succesvol opgekweekt te worden door de meeste beginnende kameleonhouders.

Deze Jemen kameleon is 3 maanden oud en daarmee uit de kritieke fase.
Een beginnende kameleonhouder kan met wat inlezen zo’n diertje gezond laten opgroeien tot een sterke volwassen kameleon.