Aanschaflocatie

  1. Home
  2. Aanschaf
  3. Aanschaflocatie

Je kan een Jemen kameleon op veel verschillende plaatsen kopen:

  • Dierenwinkel (Meestal bij eentje die gespecialiseerd is in reptielen)
  • Op een beurs
  • Bij een kweker thuis
  • Van een particulier, bijv. via marktplaats.nl of andere verkoopsites

Het valt niet te zeggen wat beter is. Sommige personen gaan zorgvuldig om met hun dieren en bieden gezonde kameleons aan, anderen helaas niet. Je zal dus zelf op moeten letten welk dier je koopt. Lees daar meer over bij “Aandachtspunten bij kopen“.

Reptielenbeurzen

Een goede beurs is bijvoorbeeld de Ter beurs van VHM-Events in Houten (bij Utrecht). Veel verschillende kwekers en winkels komen daar samen met hun kameleons, voedseldieren en producten. Let altijd wel op bij wie je koopt, want de kwaliteit en kunde is niet even groot bij elke standhouder.

Mijn persoonlijke ervaringen bij het kopen van kameleons

Ik kan niks zeggen over alle plaatsen waar kameleons te koop zijn, maar ik kan wel wat vertellen over mijn eigen ervaringen met verkopers.

Een goede dierenwinkel is een goede plek om een kameleon te kopen, omdat je er altijd terug kan komen voor advies en ze meestal ook alle juiste benodigdheden te koop hebben. Maar niet alle dierenwinkels gaan goed om met hun dieren. Soms verdiept het personeel zich niet in het specifieke soort, waardoor je soms verkeerd advies kan krijgen. Ook de kameleons zitten er niet altijd goed bij wegens gebrek aan kennis. Het is dus aan jou als koper om te oordelen of een kameleon gezond is en goed verzorgt wordt in de dierenwinkel waar je hem zou willen aanschaffen.

Op reptielenbeurzen is vaak een heel groot aanbod aan Jemen kameleons. Dit geeft je de optie om veel dieren te vergelijken op kwaliteit, geslacht en leeftijd. Op beurzen zie ik veel kerngezonde kameleons, maar soms ook dieren met vergroeiingen, groeiachterstanden, slechte huisvesting op de beurs en dieren die zo jong zijn dat het niet verantwoord is ze te verkopen aan een beginnende kameleonhouder. Dus wederom ligt de verantwoordelijkheid bij het uitzoeken van een mooi huisdier bij jezelf.

Bij een kweker thuis kan je precies zien hoe de dieren erbij zitten. Meestal wil diegene de dieren ook graag eventjes aan je laten zien. Je kan dan de ouderdieren zien en wellicht oudere broers/zussen van jouw beoogde dier. Helaas zijn er in Nederland niet erg veel kameleonkwekers.

Soms zie je ook kameleons aangeboden op marktplaats.nl Vaak zijn dit kameleons die al volwassen zijn. De eigenaar heeft geen tijd of geen zin meer in de verzorging van het dier. Soms zitten hier prachtige gezonde dieren tussen die hun hele leven goed verzorgd zijn. Vaak zie ik echter vergroeide, onderontwikkelde en ongezonde kameleons die uiteindelijk maar te koop gezet worden. Zorg er dus voor dat je weet wat een gezond dier is en wat niet, en koop geen ziek dier. Je kan soms een koopje vinden op deze manier, maar ik zie ook vaak dat er een hoge prijs gevraagd wordt voor een slecht verzorgd beestje. Hou er rekening mee dat een Jemen kameleon tussen de 3 en 5 jaar oud wordt, hoewel er zo nu en dan dieren zijn die tot 7 – 8 jaar oud worden. Als een kameleon van 2,5 jaar oud wordt aangeboden is het dus al een oud beestje.

Een Jemen kameleion van 3 á 4 maanden moet er ongeveer zo uitzien.