Aandachtspunten bij kopen

  1. Home
  2. Aanschaf
  3. Aandachtspunten bij kopen

Waar moet je op letten als je een kameleon wilt kopen?

Als je een Jemen kameleon wilt kopen, dan moet je goed opletten wát je precies koopt. Let daarom op de volgende punten:

Is hij gezond?

De kameleon moet niet mager zijn, geen nageltjes of een stukje staart missen, een goed gevormde kam hebben als hij volwassen is, goed volgroeide pootjes hebben, heldere open oogjes hebben, geen snot in de neus, een schone cloaca, geen vervellingsresten en geen extreem donkere of grauwe kleuren.
Om precies te zien wat een gezonde kameleon is, kijk bij “Gezondheid“.

Wordt hij goed gehouden en verzorgt?

Hoe je kameleon wordt aangeboden zegt al veel over de verzorging in het verleden van het dier. Op beurzen kan je letten op de grootte van het hok, hoeveel kameleons in een hok worden gehouden en of er een lamp op staat. Je kan meer zien van de huisvesting als je de kameleon bij iemand thuis ophaalt. Zijn de hokken groot genoeg? Zitten de volwassen dieren apart of samen in erg grote verblijven? Zijn de verblijven schoon? is er goed voedsel? Krijgen ze vitamine en calcium poeder? Zijn er ook dieren bij die er niet gezond uitzien? Ook al ziet je kameleon er goed uit in jouw ogen, als de huisvesting niet goed is is er grote kans dat het dier een gebrek heeft. Het kan dan nog steeds een leuk en gezond huisdier worden, maar die kans is toch kleiner dan als je een dier haalt uit een goede omgeving.

Kan de verkoper je goede informatie geven?

Een verkoper van de kameleon moet eerlijke en goede informatie kunnen geven over zijn dieren, zoals wat ze eten, hoe oud ze worden, hoe groot het hok moet zijn en dat ze calcium en UV licht nodig hebben. Hij zou ook goede informatie moeten kunnen geven over de leeftijd van de kameleon.

Hoe oud is de kameleon?

Zie ook “Leeftijd“. Hou er rekening mee dat Jemen kameleons niet erg oud worden. Het gemiddelde ligt tussen de 3 en 5 jaar, dat betekend dat er ook uitzonderingen zijn van dieren die 8 – 9 jaar oud worden. Vrouwtjes leven vaak korter dan mannetjes, vanwege de inspanning bij de eileg. Als je een kameleon wilt kopen die al 2 of 3 jaar oud is, dan moet je er dus rekening mee houden dat deze al aardig op leeftijd is.
Als de kameleon jonger is dan 3 maanden, dan zijn ze kwetsbaar en kan niet iedereen er goed voor zorgen. Hou daar ook rekening mee. Meestal is het onverantwoordelijk om als beginner een kameleon te kopen die jonger is dan 3 maanden.

Waar begin je aan?

Lees ook de pagina “Waar begin je aan?” om te lezen over hoeveel tijd en geld een kameleon kost.