Waar begin je aan?

  1. Home
  2. Aanschaf
  3. Waar begin je aan?

Hoeveel tijd, moeite en geld kost het om een Jemen kameleon te hebben?
Voordat je een dier aanschaft, moet je goed nadenken of je wel genoeg tijd, ruimte en geld hebt voor dat diersoort.

Hoeveel tijd kost een kameleon?

Een Jemen kameleon moet elke dag

  • gevoerd worden (hij blijft leven als je hem een dag niet voert, maar voor een kameleon in de groei is dat niet goed).
  • besproeit worden met water (alleen een dripper is niet altijd genoeg)
  • gecheckt worden op eventuele problemen en gezondheid

Eens in de maand moet het hok goed schoongemaakt worden; planten afspoelen, poep weghalen en delen van de bodembedekking vervangen.

Niet altijd zijn voedseldieren dichtbij huis te koop. Je moet ook voor de voedseldieren zorgen om ze van goede kwaliteit te houden. Als je zelf voedseldieren kweekt is dat dus ook een extra taak.

Als je op vakantie gaat moet er iemand elke dag je kameleon verzorgen. Ook als je een weekendje weg gaat moet je een verzorger regelen. Die verzorgen moet met voedseldieren zoals krekels willen omgaan.

Hoeveel geld kost het houden van een kameleon?

Een kameleon houden is niet goedkoop. Je hebt de eenmalige kosten van een terrarium, lampen, planten, een dripper o.i.d., watersproeier, medische check-up en calciumpoeder. Dit komt samen op ongeveer 260 – 300 euro. Je kan het natuurlijk zo duur en mooi maken als je wilt met het terrarium en de inrichting ervan.

Dan heb je nog de dagelijkse en terugkomende kosten. De dagelijkse kosten zijn het kopen van krekels en andere voedseldieren. Een bakje krekels kost vaak 1,50 tot 1,90 euro. Een jong groeiend dier doet hier maar een paar dagen mee, een volwassen dier 1 tot 2 weken. Als je fruit speciaal wil kopen voor de kameleon dan kost dat ook wat, maar vaak kan je ook stukjes voeren van fruit dat je zelf toch al eet. Per maand is dit dus ongeveer 10 tot 15 euro per maand, maar meer als je je kameleon ook andere voedseldieren wil geven zoals sprinkhanen. Sprinkhanen kosten ongeveer 2,70 tot 3,00 euro per bakje. De voedseldieren moeten gevoerd worden met goed voedsel, zodat ze veel voedingswaarde hebben.
Terugkomende kosten zijn nieuwe lampen als ze kapot zijn en nieuwe planten als ze te groot zijn geworden of dood/lelijk worden. Deze kosten vallen wel mee, ongeveer 15 euro voor een UV-B lamp en een paar euro voor een gewone warmtespot.
Wat ook terugkomt zijn dierenartskosten. Soms heb je die nooit, maar soms ook wel en dan kunnen ze hoog oplopen. Zorg dus dat je daar geld voor achteruit zet. Het is ook aan te raden mestonderzoek te laten doen om te kijken naar ziektes en wormen in de uitwerpselen van je kameleon. Als je maar één reptiel hebt, volstaat het als je het alleen bij aankoop laat testen. Als je meerdere hebt of je hebt een nieuwe gekocht, moet je het vaker doen. 1x per jaar is aan te raden. Voor meer info zie “mestonderzoek“.